Dienrādis 2018

Latvijas valsts simtgadei veidotās iniciatīvas “Katram savu tautastērpu” trešais kalendārs un plānotājs – “Dienrādis 2018” šajā reizē iepazīstina ar arheoloģiskajām un etnogrāfiskajām rotām un sniedz ieskatu nākamā gada nozīmīgākajos notikumos. 

Skatās pasaule un brīnās - kas ir tie, pie Baltijas jūras, saposušies, gavilējoši, kāds iemesls rotām un svinībām?
Tāds nav viens - to vesels simts. No vienas puses, šo gadu laikā paveikts daudz. No otras - uz pasaules kartes esam vēl jauni. Tādēļ diesim līdz rītam. Gavilēsim, izriezīsim krūtis un kautrību atstāsim mājās!
Skaistas ir mūsu rotas! Žilbina saktas un acu pāri! Palūk, cik koši dzīpari audeklos un krāšņi raksti deju soļos. Un tikai mums pieder vainadziņu jūra, tikai mums pieder šīs jūras skanīgās balsis!
Tāpēc skaties pasaule, brīnies un sačuksties! Tev jau bieži neko tādu nesanāk piedzīvot… Bet mums ir paveicies, jo to redzam, dzirdam un dzīvojam ik mirkli.”

Latvijas Nacionālā kultūras centra lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena stāsta: “Kalendāra iekļautas divpadsmit rotas no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājuma. Sadarbībā ar muzeja pētniekiem izvēlējāmies priekšmetus, kas vizuāli atspoguļo to dažādību un bagātību, kāda Latvijā raksturīga. Fotogrāfs Viesturs Masteiko, attēlus radot kaleidoskopa tehnikā, meistarīgi izcēlis katras rotas īpašo skaistumu un savdabību, dodot iespēju tās aplūkot no jauna skatupunkta.

Projekta ietvaros tapis video. Video autors – Kristaps Mozgirs, mūzika – grupa ĀRES, teksts – Edijs Majors. Video iespējams skatīt ŠEIT.

Par atbalstu “Dienrāža 2018” tapšanā pateicamies Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam un SIA “Arctic Paper”.